Mi rejlik egy olyan hétköznapinak tűnő dolog mögött, mint a honlapkészítés?

2013. március 11. | 0 hozzászólás

Gondoltál már arra, hogy honlapod egyfajta tükröt tart eléd?

Egy személyes meglátással kezdeném, amit magamon tapasztaltam meg, miközben a saját honlapom folyamatos evolúcióján, tökéletesítésén ügyködtem: Vállalkozásaim – legyenek azok akár személyes, akár üzleti jellegűek – lelke/lényege Én vagyok. Velem együtt alakulnak, sose tőlem függetlenül. Sokkal több minden nyilvánul meg benne, mint az ember először azt gondolná.

De hogyan is lesz egy honlapból/honlapkészítésből tükör, és mi köze az elkészítés folyamatához?

Szóval kezdjük az elején, és nézzük meg, mit is tudunk a honlapkészítésről.

Az interneten honlapkészítésről szóló található írások többsége arról szól, hogy milyen technikai- és marketing ismeretek és módszerek szükségesek ahhoz, hogy a honlapunkkal sikeres vállalkozást építsünk fel. Olyan varázsszavak repkednek, mint keresőoptimalizálás, CMS  rendszerek, mint a WordPress, SEO, linkmarketing, Google adwords, stb.

De az igazság az, hogy ezek csak a jéghegy csúcsa. Ha ezekkel kezdünk, akkor bizony valószínűleg eltévedünk.

Néhány helyen megemlítenek egy igen fontos tényezőt, hogy egy honlap sikere attól függ, hogy milyen pontosan fogalmazzuk meg célunkat, amit honlapunkkal el szeretnénk érni.  Még arra is kitérnek, hogy ezeket a célokat részcélokra kell bontani, hogy pontosan lássuk az oda vezető utat. alaposan  De az igazság az, hogy egy jól  megfogalmazott cél a sikerhez még mindig nem elegendő.

A fő célunk és a lebontott részcélok összessége  felfogható úgy mint egy térkép, ami megmutatja az utat, amin végig szeretnénk haladni. De a térkép nem egyenlő az úttal!  Meg kell hoznunk a döntést, hogy végigmegyünk rajta, és ezért hajlandóak vagyunk a szükséges tetteket végrehajtani.

A honlapkészítés is felfogható választásunkból fakadó tettnek/cselekedetnek, akár közvetlenül mi készítjük a honlapot, akár mással csináltatjuk meg. A kettő közötti különbség magunkra vetítve az, hogy mennyire aktív vagy passzív részeseivé szeretnénk válni a folyamatnak. (Persze ez általában nem tisztán egyik vagy másik, inkább ennek a két végletnek egy bizonyos fokú keveréke.)

Szóval meg van célunk, eldöntöttük, hogy elérjük, és hajlandóak vagyunk ezért a tetteket végrehajtani. DE…

Egy kicsit még mélyebbre kell ásnunk, meg kell ismernünk a cél mögött megbúvó motivációkat is.

Észre kell vennünk, hogy egy készülő, vagy egy már elkészült honlapban megbújva mindig ott rejtőzik az alkotó, azaz esetedben Te, s vele együtt lelki világod.

Mégis mit láthatsz meg, amikor “belenézel” honlapod tükrébe?

Az egyik legnyilvánvalóbb, amit észrevehetsz az, hogy mit és hogyan próbálsz magadból megmutatni. Emellett azonban sok minden más is ott “rejtőzik” a sorok mögött. Érdemes ezt a folyamatot tudatosan és őszintén szemlélni, megközelíteni. Hidd el, érdekes és hasznos dolgokat fedezhetsz fel ezáltal Önmagadról.

Megértheted, hogy gondolkodásod milyen állandó mintákat követ, és ezek milyen érzelmekkel/érzésekkel kapcsolódnak össze. Ezek lehetnek olyan  gátló elgondolások, melyek ott dolgoznak benned, de amelyeket eddig nem vettél észre. Ennek felismerése teszi lehetővé, hogy átléphess ezen belső akadályokon, amelyek gátolják életedben a várva várt pozitív változás megjelenését. De ez a folyamat türelmet, kitartást és legfőképpőszinteséget igényel.

De miből vontam le ezt a következtetést?

Miután megismerkedtem honlapkészítés fortélyaival, a marketinggel, majd utána több különböző önismereti módszerrel/útmutatással vagy ha úgy tetszik tanítással, elkezdtem magamat górcső alá venni ezekből a szemszögekből is. Megértetettem, hogy nem csak az van a honlapomon, amit leírok, amit mutatni szeretnék, hanem a mögötte tudattalanul megbúvó érzelmeim, és félelmeim, és az ebből fakadó vágyaim.

Az én esetemben például az egyik a folyamatos önbizalom hiány, amit egy másik számomra megbúvó érzelem is fűtött: a  megfelelni vágyás, ami a mások elfogadására/szeretetére való törekvésből fakadt. És mindez társult egyfajta irigységgel is. Ezek az érzelmek olykor hazugságra és is rávettek, hogy palástoljam vélt gyengeségeimet, amit másoknak nem szerettem volna megmutatni. Az igazi megbúvó célom pedig csak az volt, amit felismertem,  hogy végre büszke szeretnék lenni magamra, azaz szeretni szeretném magam olyannak, amilyen vagyok :).

Ennek eredménye kezdetben egy olyan képmutató, másokat másoló/utánzó tartalom volt, amiről azt hittem segíti ezen vágyam beteljesülését. Persze az is igaz, hogy ezt a vágyamat eltakarta előttem a sok társadalmi hazugság, amivel önmagunkat és egymást etetjük. Az eredeti vágyamat státuszszimbólumok utáni rohangálásra cseréltem (pénz, hírnév, vagyon, szex, tökéletes párkapcsolat), azt hittem tőlük kapom a megváltást, a boldogságot, a szeretetet. Mondanom se kell, az eredmények nem tükrözték elvárásaimat. Bár az is igaz sokkal többet kaptam, azáltal, hogy elkezdtem tovább kutakodni…

Összefoglalva

Mindezt azért írtam le, hogy rámutassak arra, hogy életünk láthatatlan építőkövei érzelem- és gondolatvilágunk: hisz ezek határozzák meg reakcióinkat, választásainkat és tetteinket, és azok eredményét is.  Így végső soron a világra – s benne a többi emberre – ezeken keresztül hatunk. Ott rejtőznek minden tettünk és megnyilvánulásunk mögött, akár tudunk róla, akár nem.

Egy olyan terület mint például a honlapkészítés segíthet ezeket megismerni, felszínre hozni. De nyilván ez a kiterjesztető az élet más területeire, tevékenységeire is, aminek egyike csak a honlapkészítés.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük