Hogyan válhat egy honlap az önkifejezés eszközévé? Túl a technikai ismereteken…

2013. október 16. | 0 hozzászólás

Másképp fogalmazva a kérdést: Hogyan találhatod meg önmagaddal és így az olvasóddal is a közös hangot?

A témánk alapos ismerete,  a tervezés, a szövegszerkesztés, a szövegírási módszer, a helyesírás elsajátítása, vagy épp a programozás, a design és a manapság divatos SEO (keresőoptimalizálás) csak a önkifejezésünk formai eszköztárának részei. Ahhoz, hogy  honlapunk az önkifejezés hatékony eszközéve váljon a kezünkben, azaz azt szeretnénk, hogy mások is értékeljék, felfogják mondandónkat, valamennyire túl kell lépnünk önmagunkon, azaz jobban mondva az önmagunkban felhalmozott ismereteken.

Az igazi művészet abban rejlik, hogy a nézőpontunkat kitágítjuk. Nem szűkítjük le a gondolkodásunkat pusztán  a közlendőkre, és a saját nézőpontunkra, hanem megpróbáljuk a témánkat (amiben a tapasztalataink folytán már otthonosan mozgunk), más szemszögből is megvizsgálni.

Egy apró trükk rejlik valójában emögött: tanuljunk meg kérdezni Önmagunktól. A jól megfogalmazott kérdések segítenek a témád megfelelő kibontásában. Képzeld el, hogy írás közben azt, hogy a lelkes hallgatóságod felteszi Neked kérdéseit. Ők azok, akinek szüksége van arra az információra, ami segítséget jelent számukra. Te jártas vagy a témában, viszont Ők nem. Nem indulhatsz ki abból, hogy ismerik azokat szavakat és összefüggéseket, amik számodra egyértelműek. Épp azért fordulnak hozzád, mert nekik nincs meg a kellő tapasztalatuk, ismeretük a témában.

Csak akkor leszel eredményes, ha a témádban a hallgatóság befogadóképességének megfelelően fogalmazol, és ugyanennek mentén adsz formát a tartalomnak. Ez a hatékony kommunikáció lényegi része! Az erre való odafigyelés nélkül az olvasók/hallgatók nagy százalékban nem értik meg azt pontosan, amit mondani szeretnél nekik. Nem rendelkeznek a mondanivalód értelmezéséhez szükséges tapasztalatokkal. Épp ezért hasznos, ha a hétköznapi életből merített hasonlatokkal és analógiákkal világítod meg a mondanivalód bonyolultabb részeit.

Ha ezen elvek mentén haladsz, nem csak az egyes oldalak  szövegét, de az egész weboldal tartalmát is képes leszel egy jól követhető logikai szálra felfűzni. És persze ez nem csak webes kommunikációra alkalmas.

Ez óriási segítség az olvasók/hallgatók számára, és Számodra is! Van ebben a módszerben egyfajta varázslat: nem csak mások számára lesz tisztább a kép. Magamon tapasztaltam, hogy ez a fajta megközelítési mód számomra is jobban érthetővé teszi, amiről beszélek, hisz arra ösztönöz, hogy több megvilágításból is szemléljem a kérdést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük