„Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.”

2010. augusztus 11. | 0 hozzászólás

A fenti idézetre a minap bukkantam, miközben a betegségek lelki okai után kutattam különféle irodalmakban. Az idézet Hippokratész-tól, az ókori görög orvostól származik, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak. Megragadott a mondat mögött rejlő mély bölcsesség, hisz ez nemcsak a testi egészségre, de az élet minden területére egyaránt vonatkozik.

Milyen hasonlóság van a testi egészség és az üzleti vállalkozás sikeressége között?

Ezt talán onnan a legegyszerűbb megközelíteni, ha abból az egyszerű, hétköznapi tapasztalatból indulunk ki, mely szerint minden betegségnek tünetei vannak (pl. láz, émelygés, rossz közérzet stb.). Ezek a tünetek hívják fel az ember figyelmét arra, hogy valami nem frankó, nincs egyensúlyban a szervezete. Kérdés az, minként közelítünk a tünetekhez!!! A tünet valami rossz dolog, vagy valamire fel akarja hívni a figyelmünket?

Az elfogadott közgondolkodás, valamint a modern orvostudomány alapja, hogy a tünetekkel veszi fel a harcot. Egyszerű példa: fájdalomcsillapítót kapkodunk be, ha fáj a fejünk. Ezzel az adott tünetek megszüntethetőek, de a kérdés az, vajon ez valódi gyógyuláshoz vezet-e. Sok esetben az ember újra és újra „visszaesik” a betegségbe (pl. visszatér a fejfájás, akár migrén szerűen). Ez azért történik, mert maga a lényeg, az ok nem lett kiiktatva. A kérdés, hogy ’Mi az oka pl. a fejfájásnak?’, megválaszolatlanul marad… Pedig ez lenne a valódi megoldás. Mert a fájdalom erre próbálja felhívni a figyelmet. (A fejfájás esetében például, hogy sokat „agyal”/idegeskedik valamin.) Ha egy kicsit mélyebben elmerengünk a dolgon, felfedezhetjük a betegség valódi okát, a kiváltó mentális/lelki gócot.

Ennek a válasznak a felkutatása, megértése az igazi gyógymód, mert a betegség gyökerét vágná el. Hisz a felismerjük az okot, könnyen elejét vehetjük annak, hogy újra és újra belelépjünk ugyanabba a hibába.

Nos, mi köze mindennek az üzleti vállalkozáshoz?

A válasz igen kézenfekvő. Az üzleti vállalkozás sikertelensége (pl. forgalom csökkenése, pénzügyi problémák stb.) is a testi betegséghez hasonló tünet, csakhogy ez az ember életének más területén jelentkezik. Arról tájékoztat bennünket, hogy valami nem megfelelőn működik a vállalkozásunkban. Ezeket a tüneteket szokták a különböző szakemberek pénzügyi mutatószámokkal kielemezni, hogy feltárják a problémák okát. Mondják is: a számok nem hazudnak. Egy oldalról ez igaz is lehet, rámutathat arra, hogy mely területen lehet szükség a beavatkozásra. De véleményem szerint ez is csak a tünettel való hadakozás, s nem vezet el a folyamat mélyebb összefüggéseinek megértéséhez. A valódi megoldáshoz messze túl kell tekinteni a számokon, hisz a valódi válasz mibelőlünk fakad.

Ahhoz hogy megértsük, hogy mi a valódi oka annak, ami történik, kérdéseket kell feltennünk önmagunknak. Olyanokat például, mint: Mit történik? Mivel függ össze? Miért zavar ez engem? Mit szeretnék, minek kellene történnie? Miért lenne az jó nekem? Mi a legmélyebb ok, amiért ezt szeretném? stb. A kérdések egy idő után jönnek maguktól, minél mélyebbre hatolsz… És ami a lényeg, a válaszok is mindig ott vannak, mert belőlünk fakadnak! Gondolkodásmódunkból és hozzáállásunkból, valamint az ezekből születő magatartásmintáinkból. Ha változást szeretnénk, nekünk kell változtatnunk ezeken, mert csak így indul el a változás világunkban. Csak fel kell fedeznünk, és szembe kell néznünk a valósággal.

Ez eddig oké. De mit kell változtatni? Hol kezdjünk hozzá?

A dolog sokkal egyszerűbb, mint az ember gondolná, de éppen ezért akár nehéz is lehet. Nem kell más tenni, mint figyelni önmagunkra, vagyis arra, hogy miként reagálunk a világra. Milyen gondolataink, érzéseink támadnak, hogyan viselkedünk adott szituációkban.

Hogy valódi legyen a változás, meg kell erősíteni a figyelmünket, és ehhez a rendszeres gyakorlás vezet minket. Ugye mindenki ismeri ezt a mondást: „Gyakorlat teszi a Mestert”.

Ha elég erőssé válik a figyelmed, azaz képes vagy figyelni önmagadra a jelenben, könnyedén felismered a „hibás”, berögzült mintákat. Ezáltal képessé válsz mélyreható változást elérni, hisz a felismerésekből adódóan automatikusan szűnnek meg előttünk az akadályok, azaz nem tudnak rajtunk eluralkodni automatikusan a korábbi viselkedésminták.

A felismerés nélkül, azaz amíg nem mész le a gyökerekig, addig a felszínen történhet változás, de ezzel csak annyit érsz el, hogy a probléma egy másik szintre tolódik el.

A valódi gyógyulás, legyen az akár testi vagy üzleti, magában a változás képességében, jobban mondva a változásra való hajlandóságunkban rejlik.

Még egy érdekes összefüggés, amire érdemes odafigyelni!

Az előzőekben analógiát vontam az ember üzleti- és testi egészsége között. Nem csak hasonlóság, de a szoros összefüggés/kölcsönhatás is van a kettő között. Talán Te is hallottál már hasonló kifejezéseket, hogy „XY betegre dolgozta magát…” Érdemes ezen is elgondolkodni.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük