Az üzleti élet mint önismereti/önmegvalósítási út?

2011. augusztus 1. | 0 hozzászólás

Mielőtt belevágnánk, szeretném tisztázni mit is takar számomra az “önismereti út” kifejezés. Egy olyan  intenzív folyamatként fogható fel, amely során fokozatosan feltárulnak az egyénben rejlő valódi potenciálok, lehetőségek és az ezek kibontakozását fékező gátak; s mindezen túlmenően felsejlik előttünk minden létező dolog hátterének/alapjának – azaz a valódi intelligenciának a természete. Persze lehet elképzelésünk és információnk, hogy mit fogunk találni, de ahogy haladunk előre, valami olyasmit fedezhetünk fel, ami messze felülmúlja elképzeléseinket. Egy  gyenge hasonlattal élve: olyan ez, mint ahogy Kolumbusz is elindult, hogy megtalálja az Indiába vezető utat, de helyette valami egészen mást, egy „új” kontinenst fedezett fel. Nos bennünk is számtalan felfedezetlen „új kontinens”, azaz képesség rejlik.

A kérdés, hogy késznek érezzük-e magunkat ezek megismerésére.

Nos elárulok valamit: igazából ígyis-úgyis ezen az úton vagy. A kérdés csak az, hogy tudatosan vagy öntudatlanul teszed mindezt?

A tudatosság az jelenti, hogy figyelemmel kísérjük mindazt, hogy mi is történik körülöttünk és bennünk, meglátjuk az összefüggéseket, és ezáltal egyre szélesebb spektrumban tudjuk mindezt felfedezni, megérteni. Az öntudatlanság annyit jelent, hogy a dolgokat szétválasztva, elkülönülten szemléljük, nem vesszük észre a köztük lévő mély és szoros kapcsolódást, és ebből adódóan csak sodródunk az élet hullámaival össze-vissza, ahelyett, hogy meglovagolnánk őket.

Ha öntudatlanul szeretnél ezen az úton haladni, akkor csináld csak azt, amit eddig is tettél. Cselekedj félelmeidnek, és megszokásaidnak (beragadt/megkövült vágyaidnak) engedelmeskedve, és ne vizsgáld meg a mögöttük lévő mozgató erőket, összefüggéseket. Olyan ez, mintha anélkül akarnál autót vezetni, hogy tudnád mire való a kormánykerék, a fék vagy a épp a gázpedál.

Ilyenkor bármilyen változtatás az életedben, csak felszíni változást fog okozni, mert nem veszed észre, hogy igazából a benned zajló gondolatok és érzések, érzelmek ugyanabba az irányba terelnek, csak épp a körítés változott meg kissé. De valami nem változott. Ugyanúgy idegeskedsz, félsz, dühöngsz, megbetegszel, unatkozol, utálsz, vagy szeretsz dolgokat, néha örülsz valaminek, néha lelkesedsz, vagy éppen elveszíted a lelkesedésedet valami iránt. Ez mind arról szól, hogy milyen formán éled meg a dolgokat, az eseményeket, és a környezeted. Változtatási szándékaink épp ezekre irányulnak, de mégis hajlamosak vagyunk ezeket figyelmen kívül hagyni, és csak külső dolgokra (anyagi javak, élvezetekre) összpontosítani. Csakhogy így nincs valódi változás, ez egy ún. ördögi kör…

ÉS addig folytatod ezt az ördögi kört, amíg egyszer máshogy nem döntesz!

Dönthetsz másképp: Valódi tudatosságot viszel az életedbe, így a vállalkozásodba is…

Mit jelent a tudatosság mellett dönteni? Gyakorlatilag azt, hogy meg szeretnéd érteni az életed történéseit. Ekkor a megértés szándékának tűzét szítod fel magadban. Ez a tűz tudatosságod egyre erősödő kondicionálatlan (feltételekhez nem kötődő, ítéletmenetes) figyelme. Mit jelent ez a gyakorlatban? Minden helyzetben, például az üzleti kapcsolataidban (pl. egy üzleti tárgyaláson) folyamatosan ítélkezés nélkül észleled a környezetedet és megnyilvánulásait, valamint a saját hozzáállásod, gondolataid és érzelemvilágod hullámzását. Ebből fakadóan egyre több felismerésed lesz. Rádöbbenhetsz összefüggésekre, gátló tényezőkre, amelyek látszólag életed teljesen más terültéről származnak. Rálelhetsz ezen gondolataid, érzéseid forrására. (Például kitől másoltad őket?) De leginkább rádöbbenhetsz arra, hogy ezek mind nem számítanak, elengedheted őket. S ebben az újonnan keletkezett térben gyökeresen új dolgok jelenhetnek meg.

Úgy gondolom, az önismereti út lehet bármi. Lehet az életed bármely aspektusa (területe), ha tudatosan viszonyulsz hozzá, így akár még egy vállalkozás is. És mi is egy vállalkozás? Számomra az önkifejezés és önmegvalósítás eszköze.

Egy olyan terület – vagy nevezhetjük játéktérnek, vagy akár lelki laboratóriumnak is – ahol alkalmad nyílik megfigyelni önmagadat. Megfigyelheted, hogyan viszonyulsz szűkebb és tágabb vett környezetedhez: pl. a pénzhez, az üzletfeleidhez, kollégáidhoz, az államhoz, a természethez, sőt még a családodhoz is, stb.

A fentiek ismerete ad valódi alapot arra, hogy bármilyen döntésed, például egy új honlap készítése, ne csak felületes változtatást jelentsen számodra, hanem valóban harmonikusabbá változtathasd saját, és környezeted életét…

Ezt a folyamatot segítheti a holisztikus szemléletmód megismerése, és a tudatos önkifejezés gyakorlása. Ez utóbbira remek eszközöd, gyakorló tereped lehet egy honlap, legyen az üzleti vagy személyes célú.

Itt meg tudod mutatni valódi egyediségedet, és ezen keresztül kommunikálhatod azt másokkal, anélkül, hogy meg akarnál bárkit is győzni, vagyis manipulálni (hipnózist alkalmazni) akarnál. Ez utóbbi cselekedeteknek kellemetlen visszahatása is lehet rád nézve, de tulajdonképpen választhatod ezek a megfigyelését is.

Hiszek abban, hogy ha van egy remek terméked/szolgáltatásod elég ezt a világ tudtára adni, s azok, akiknek szüksége van rá, eljut hozzád, mindenféle ügyeskedés nélkül. Csak kommunikáld azt, hogy mit kínálsz, mire jó stb. Ez egy egyszerű, őszinte önkifejezés. Mindig lesznek néhányan, akik elfogadják, és sokan, akik nem. De ez így van jól.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük