Magázás vs Tegezés. Te kihez beszélsz?

2010. február 24. | 0 hozzászólás

Gyakran felmerülő kérdés, hogyan szólítsd meg az ügyfeledet például a weblapodon keresztül. Több értekezést, cikket lehet találni erről. Szeretném ezt a kérdést egy újabb nézőpontomból is megvilágítani, hogy segítsek a döntésben. Ahogy én látom a kérdést:

Mi lappang a magázási forma mögött?

Azt mondják, hogy ez a tisztelet egy fajta megnyilvánulása. Amikor tiszteled a másik korát, pozícióját, vagy nem ismered, és ezért így indítasz. Szerintem ez egy olyasfajta formalitás, ami azon alapszik, hogy közted és a partnered között egy szakadék tátong. Milyen szakadék? A szerepekből fakadó szakadék. Nem két ember beszélget, hanem egy színdarab kellős közepébe csöppenünk. Szerep beszél a szerephez. Véleményem szerint az ilyesfajta beszélgetés eleve hátrányból indul. Miért? Mert az alapvető őszinteség hiányzik belőle. Az őszinteség önmagunkkal szemben. Ha félek felvállalni Önmagam, egy szerep mögé bújok, és onnan kommunikálok a másikkal, vagyis a neki tulajdonított szereppel. (pl. eladó a vásárlóhoz). Ez egy fajta merevséget szül a társalgásban, s ezzel leszűkül a megoldási lehetőségek köre.

Miben más ezzel szemben a Tegezés?

Mit előfeltételez? Egyfajta közvetlenséget. Ekkor már túl lépünk a formaságokon, a szerepek szabta korlátok egy részén. Azaz, ha tegeződsz, már közvetlenebbül szólsz a másikhoz, nem a szerepét szólítod meg elsősorban, hanem a mögötte megbúvó embert. Ez a kommunikációt őszintébbé, nyíltabbá teszi, ami kitágítja, bővíti a lehetőségeket.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük