Holisztikus üzleti szemlélet, avagy hogyan teremtsünk összhangot egyéni céljaink és a világ között, akár az üzleten keresztül is.

2010. április 15. | 0 hozzászólás

Sokat töprengtem azon, hogyan adjam át, hogy miért is tartom fontosnak a holisztikus üzleti szemléletet úgy, hogy könnyen érthető legyen.

Az egyszerűség kedvéért, ehhez először két részre bontom a holisztikus üzleti szemlélet kifejezést.

Kezdjük talán azzal, mit is takar az a szó, hogy üzlet…

Ennek a szónak a jelentését nem igazán kell magyarázni, nagyjából mindenki alkotott magában róla valamilyen elképzelést. Inkább onnan közelítem meg, hogy miért is üzletelünk, miért dolgozunk? Mi az üzlet igazi lényege, célja? Miért csináljuk, hisz ha végignézzük az emberi történelmet, láthatjuk, hogy alapvető életszükségleteink kielégítéshez, nincs rá szükség. Akkor miért? Mi motivál erre minket? Azt hiszem, az emberben ott szunnyadó vágy, a siker megtapasztalására. Mit takar ez a vágy? Az egyéni kiteljesedést az anyagi javakban és élményekben.

Ez a fajta szemlélet a motorja a mai gazdaságunknak, világunknak. Ez itatja át a hétköznapjainkat, ezért hajtunk, dolgozunk olykor megállás nélkül.

Ha egy kicsit körülnézünk a világban, mindenhol egyre csak különféle (üzleti) módszert és eszközt kínálnak arra, hogy elérd a vágyaidat. És sok közülük tényleg hasznos is erre a célra, hisz bejárt utakat mutatnak be a siker felé vezető úton.

De valamit nem tudnak, vagy nem mondanak meg neked: nem a módszer a lényeg, még csak nem is a cél a lényeg. Sőt, ezzel a két dologgal még el is terelik a figyelmedet arról, ami igazán fontos: TE VAGY A LÉNYEG, a valódi lényed, aki végig megy az úton (módszereken) a cél felé, s megéli mindazt, amin keresztülmegy.

Itt merül fel a kérdés, hogy ki vagy TE? Mi az, ami téged mozgat? Mi az, amit valóban szeretnél? Hogy szeretnéd ezt elérni? Eddig, hogyan áltál hozzá? Mit tettél, gondoltál, éreztél ezzel kapcsolatban? És mindez hogyan illeszthető bele ebbe a Világnak nevezett társasjátékba? Milyen hatása van/volt/lesz mindennek?

Itt jön képbe kifejezésünk másik része a holisztikus szemlélet.

Meg kell értetünk a holisztikus szó mögött rejlő jelentéstartalmat. Ehhez segítségül hívom Szabó György Önmegismerés, Önmegvalósítás című jegyzetét, amelyben a holisztikus szemlélet jelentéséről beszél: “A “holo” szócska görög eredetű jelentése teljes, egész. A holisztika a világot teljes egésznek, annak különféle dolgait egymással összefüggésben lévőnek, dinamikusan együtt változónak, különválaszthatatlannak érzékeli és magyarázza. A holisztikus szemlélet szerint az egyes dolgokat, jelenségeket egymástól elválasztani nem lehet. Ha csak egyes dolgokat, részeket vizsgálunk, akkor óhatatlanul is téves következtetésekre juthatunk…”

Fel kell ismerünk, hogy a dolgok, történések és jelenségek nem önmagukban valók – bár talán úgy tűnhet. Felmerülhetnek ilyen jellegű kérdések bárkiben: Mi köze lehet a céljaim elérésében annak, ha idegesít a macska nyávogása, ha összevitatkozom a szomszéddal, vagy eldobok egy csikket az utcán? …és így tovább. Nos, igen is sok.

A holisztikus szemlélet hiányában könnyen abba a hibába eshetünk, hogy tévesen értelmezzük életünk történéseinek okait, következményeit. A létezésben nincs véletlenszerűség, vagy szerencse, hanem az univerzális törvények által megszabott kereteken belül történnek az események. Erre hívja fel a figyelmet egy olyan egyszerű, mindenki által ismert mondás is: „Ki mint vet, úgy arat.”

Nos, ez fokozottan igaz az üzleti életre is. Nézzük csak meg. Az átfogó, holisztikus szemlélet hiányát jelzi az emberiség szintjén az esőerdők kiirtása, a túlzásba vitt ipari termelés, az állandó munkahelyi stressz, a környezetszennyezés, és még a háborúk is (olaj)…

Az üzleti szemlélet csak akkor lehet hosszútávon sikeres és FENNTARTHATÓ, ha figyelembe veszi az EGÉSZET. Azaz az üzleti érdekek mögött álló egyéni érdekeket összhangba hozza az egész világ érdekével. Ha az egyéni érdek nincs összhangban az egésszel, akkor törvényszerűen “kudarcra van ítélve”, s nem csak önmagának árt, hanem környezetének is, s ezzel visszahatást idéz elő. Ha egy kicsit is utána gondolsz, könnyen észreveheted ezt.

Az üzleti személet egyéni szinten változtatható meg. Nekem és neked kell megváltozni. És a változáshoz meg kell érteni mindazt, ami bennünk zajlik.

Ezek alapján a holisztikus üzleti szemlélet lényegét tömören így fogalmaznám meg:

Egy olyan hozzáállás, életfelfogás, amikor figyelmed fókusza a bensődre irányul. Ennek hatására megérted mozgatórugóidat, hogy mit szeretnél, s mi is az, amiben Te igazán segíteni tudsz a világnak. S ebből fakadóan, olyan üzleti tevékenységet folytathatsz, amelyben könnyen megélheted a sikert, hisz ebben az egész világ is támogat téged. MIÉRT? Mert ez a siker nem csak a tiéd, hanem az egész létezésé is egyben.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük