A sikeres ember mottója: Nincs kudarc, csak visszajelzés!

2010. március 19. | 0 hozzászólás

Minden cselekedetünknek értelme, vagy célja van, akár tudunk erről, akár nem. Másképp úgy is mondhatjuk, hogy minden cselekedetünkre van valamilyen mentségünk, valamilyen indoklásunk. Ez nem azt jelenti, hogy mindig előre megfontolt cél érdekében cselekszünk. Annyit jelent, hogy mindig van cselekvésünk mögött valamilyen indíték, mozgatórugó, még ha nem is ismerjük fel.

Mi történik ha felismered a célod? Mi is a cél valójában?

A cél a  kezdet és vég, az alfa és omega egyben. Ez annyi jelent, hogy minden emberi folyamat érdekes módon a véggel kezdődik, pontosabban a végcél megválasztásával… Ha nem tudjuk merre tartunk, cselekedeteink egyfajta céltalanságot tükröznek, és ilyen eredménnyel is fognak járni. Ha felismered valódi céljaidat, megettted az elős és legfontosabb lépést, hogy elérd őket. Na de hogyan tovább?

A négylépéses sikermodell, amit minden helyzetben használhatsz

1.    Döntsd el, mit akarsz (célkitűzés).
2.    Csinálj valamit.
3.    Figyeld meg, mi történik.
4.    Változtass a cselekvéseden addig, amíg el nem éred a kitűzött célt.

Az esetek zömében minden ember így csinálja, anélkül, hogy észrevenné. Ez a tanulás természetes folyamata. Ha tudatosan kezdjük alkalmazni ezt a végtelen egyszerű modellt, hamarosan meglátjuk, mennyire működik mindenféle helyzetben.

Tudnod kell, hogy a sikert és kudarcot rendszerint vékony vonalka választja el. A kudarc, a sikertelenség oka rendszerint visszavezethető valamelyik lépés kihagyására vagy alul teljesítésére (pl. rossz vagy hiányzó cél, vagy a tapasztalatok figyelmen kívül hagyása).

Ha ezt kiegészíted Önmagadban még egy elvvel, újra fogod értelmezi a kudarcról alkotott elképzeléseidet.

Nincs kudarc, csak visszajelzés!

Ez az elv általános érvényű az élet minden területére. Ha egy cselekedetünk nem a kívánt eredménnyel jár, az fontos információval szolgál az illető cselekedet valamint az eredmény viszonyáról – tehát része a tanulási folyamatnak. Ergo ha tanulsz “kudarcod” visszajelzéseiből,  folytathatod az utadat a célod felé, persze a szükséges módosítások megtételével. Így garantált a sikered, nincs mitől félned.

Ha szeretnéd megismerni a célmegvalósítás módszertanát részletesebben, javaslom mélyedj el az NLP (Neuro Lingvisztikai Programozás) rejtelmeibe, melynek a fenti modell is része.

Akkor célra fel!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük